Hoe koop je Bitcoins

Hoe koop je Bitcoins

Hoe koop je Bitcoins?

Je hebt er over gehoord. Je bent nieuwsgierig. Je wilt ook Bitcoins hebben! Maar hoe koop je Bitcoins? Dat leggen we je hier haarfijn uit.

In dit artikel leggen we je uit waar en hoe je Bitcoins koopt in Nederland. Als je als absolute beginner echt niets weet over het aanschaffen van Bitcoins dan ben je hier aan t goede adres.

We gaan je stap voor stap uitleggen hoe en waar je aan Bitcoins (en andere digitale munten) kunt komen.

In het hele proces moet je meerdere stappen ondernemen, het liefst doe je dit op een laptop omdat je vaak van scherm moet wisselen. Je moet bijvoorbeeld een account aanmaken op Bitvavo , je email controleren, documenten opzoeken en uploaden en betalingen uitvoeren. Als je al die handelingen op een klein smartphone scherm moet doen dan kan het snel fout gaan of ben je snel de draad kwijt. Dus het advies is om het op een laptop of gewone computer te doen.

Een kleine samenvatting over hoe je Bitcoins kunt kopen:

Stap 1: Maak een account aan op Bitvavo ( klik hier om direct naar Bitvavo te gaan)
Stap 2: Stort geld op je Bitvavo account
Stap 3: Koop Bitcoins van je tegoed in je Bitvavo account

Hieronder een uitgebreide handleiding die je stap voor stap uitlegt hoe je voor het eerst veilig en snel Bitcoins koopt:


Hoe koop je Bitcoins: Stap 1 > maak een account aan bij Bitvavo

Bitcoins koop je via een Crypto Currency Broker. Een handelaar in digitale munten dus. Vrij vertaalt is dit een digitale munten makelaar. Je zult je dus eerst moeten aanmelden bij een Bitcoin Broker zoals dat heet.

We adviseren hier om dit te doen bij de grootste, de goedkoopste en tevens ook de meest eenvoudige Bitcoin broker in Nederland: Bitvavo

Stap 1: Klik hier om een account aan te maken bij Bitvavo

Het aanmaken van een account bij Bitvavo is gratis!
Als je daar voor t eerst komt dan zie je dit:

Bitvavo aanmelden

Klik op de knop "AAN DE SLAG"

Dan kom je in het registratiescherm.

Vul hier je voornaam, achternaam, email adres en een eigen wachtwoord in.

Bitvavo registreren

Na het invullen van bovenstaand scherm zie je dit scherm, en moet je je email adres bevestigen.

Bitvavo registratie voltooid

Wat je ook ziet, is dat als je je hebt aangemeld, de €10.000,- welkomstbonus actief is. Je kunt tot €10.000,- handelen zonder handelskosten in de eerste 7 dagen.

Bitvavo email bevestigen

Onderstaande e-mail ontvang je direct in je email. Klik op "E-mailadres bevestigen"

Bitvavo email adres bevestigen

Nadat je je email hebt bevestigd, ontvang je onderstaande mail.

Bitvavo email adres bevestigd

Vervolgens kun je inloggen in je account. Onderstaande is wat je ziet als je wilt inloggen. 

Let op: je hoeft nu alleen in te loggen met je email adres en je wachtwoord. De Twee-Factor (2FA) code kun je later in je account, nadat je bent ingelogd, activeren. Dit is sterk aan te raden om je account zo veilig mogelijk te houden. Het is echter niet verplicht. Telkens als je inlogt zie je onderstaand scherm, en dan kun je het Twee-Factor veld leeg laten zolang je dit niet hebt geactiveerd.

Bitvavo inlogscherm

Nadat je voor de eerste keer bent ingelogd, zie je een paar extra velden verschijnen. Hier worden extra dingen aan je gevraagd. Maar het is niet verplicht deze vragen te beantwoorden. Klik dan op de link [overslaan].

Bitvavo inlog extra vragen 1

Indien je de extra vragen wel wilt beantwoorden, dan zie je hier de keuzes die je hebt als er gevraagd wordt naar de reden van het openen van een Bitvavo account en de voornaamste bron van je vermogen. Nogmaals het is niet verplicht dit te beantwoorden.

Bitvavo inlog extra vragen waarom 2

Indien je de additionele vragen wel beantwoord hebt, dan zie je onderstaand scherm:

Bitvavo bedankt doorgaan

Dan komt er een vraag over Staking. Dat is iets wat we later nog wel een keer uitleggen. Voor deze keer slaan we deze stap over.

Bitvavo Staking vraag

De identiteitsverificatie is wel verplicht. Bitvavo is verplicht gebruikers te identificeren op basis van Europese wetgeving. De verificatie dient te gebeuren met je mobiele telefoon.

Bitvavo identiteitsverificatie

Eerst moet je kiezen welk document je wilt gaan gebruiken voor de identificatie. We snappen dat je hier wat huiverig over zult zijn. Je deelt immers je persoonlijke gegevens met een voor jou nog onbekend bedrijf. Het is echter noodzakelijk tegenwoordig, en je hebt met Bitvavo echt wel te maken met een betrouwbare Nederlandse onderneming.

Kies het type identiteitsdocument in onderstaand scherm:

Bitvavo identiteits documenten insturen

De stappen hieronder laten zien hoe je een beveiligde link naar je mobiele telefoon stuurt. Dit is om je telefoon te gebruiken om je identiteitscontrole uit te kunnen voeren middels de camera waar je een foto mee kunt maken van je identiteitsdocument.

Bitvavo identiteits documenten mobiel link

De link kan via SMS verstuurd worden of je scant de QR code in met je mobiele telefoon.

Bitvavo beveiligde link

Vervolgens zie je onderstaand scherm op je telefoon. Je dient camera toegang te verlenen om door te kunnen gaan. Het verificatieproces kan niet worden afgerond zonder de camera.

Bitvavo camera toegang verlenen

Nadat je met de camera een scherpe en duidelijke foto hebt genomen van je identiteitsdocumenten, komt er nu een wat spannender deel aan. Het nemen van een selfie. Nu denk je vast, is dit nu echt nodig? Ja helaas wel.

Bitvavo gebruikt geavanceerde software om de foto van je identiteitsdocument te vergelijken met de selfie die je moet maken. Maak je dus niet druk over hoe je er uit ziet. Dit gaat niemand iets aan en er zal ook niemand iets mee doen, of wat van zeggen.

Bitvavo selfie nemen

Als dit proces is afgerond, zie je een bevestiging van de identiteitscontrole. 

Nu is het eindelijk zover, je bent beland in je eigen Bitvavo dashboard!

Wat je hier ziet is je dashboard. Dit is altijd het beginscherm als je bent ingelogd in je Bitvavo account.

Bitvavo 1000 euro handelskosten bonus

Rood omcirkeld zie je ook direct je Bitvavo welkomstbonus. Verhandel €10.000,- aan digitale valuta zonder handelskosten in de eerste week van je actieve account. 

Welkomstbonus

€10.000,- gratis handelen bij Bitvavo

Meld je aan voor een gratis account op Bitvavo en koop de eerste €10.000,- in cryptocurrency zonder transactiekosten.


Hoe koop je Bitcoins: Stap 2 > Stort een bedrag op je tegoed in je account

Nu we een actief account hebben op Bitvavo gaan we naar de volgende stap op weg naar het kopen van je eerste Bitcoins.

In je account dashboard zie je links in het blok portfolio drie bedragen staan: 1) Tegoed, 2) Digitale valuta en 3) Totaal. Zie de 3 rood omcirkelde bedragen in onderstaand plaatje.

Tegoed:

Het tegoed is je eigen tegoed wat je in je account hebt staan in gewone euro's. Dit is het tegoed wat aangevuld moet worden teneinde hier Bitcoins van te kunnen kopen. Ook is dit het tegoed wat je ten alle tijden ook weer kunt opnemen en naar je eigen bankrekening kunt laten storten. Je kunt dus alleen digitale munten kopen vanaf dit tegoed, en als je de munten weer verkoopt voor euro's, dan komt het weer bij dit tegoed te staan.

Digitale valuta:

Digitale valuta is de totale waarde van de digitale munten die je op dat moment in bezit hebt. Dit bedrag is variabel en wordt real-time geupdated omdat de koers van de munten die je in je bezit hebt ook continue veranderd. Hier staat dus de waarde van al je munten bij elkaar opgeteld uitgedrukt in euro's. Zou je op dat moment dus bijvoorbeeld al je munten tegelijk verkopen dan heb je dat bedrag in euro's verdiend, minus de transactiekosten uiteraard. Daar komen we later nog op terug.

Totaal:

Dit is de totale waarde van jouw account in euro's. Dus de waarde van je tegoed én de waarde van je digitale valuta bij elkaar. Dit bedrag varieert ook met de seconde omdat de waarde van je digitale valuta ook veranderd, zoals we net al verteld hadden.

Verderop zullen we zien dat deze totale waarde wordt weergegeven in de blauwe grafiek die je in je dashboard ziet.

Bitvavo tegoed storten in portfolio

Hoe stort je geld op je account tegoed in Bitvavo

Om Bitcoins te kunnen kopen moet je dus eerst je tegoed aanvullen in je Bitvavo account. Klik hiervoor vanuit je dashboard op de groene knop "Tegoed storten".

 • Kies een bedrag en betaalmethode.Vul het bedrag in dat je wilt storten en kies je gewenste betaalmethode.

 • Je kunt als betaalmethode kiezen uit:
  - iDeal (geen kosten)
  - SEPA Overboeking (geen kosten)
  - Bancontact (geen kosten)
  - EPS Uberweisung (1.75% van het bedrag als kosten)
  - Giropay (1,75% van het bedrag als kosten)

 • Stort tegoeden op je Bitvavo wallet. Het ontvangen bedrag wordt automatisch omgewisseld voor tegoed, hetgeen wordt toegevoegd aan je Bitvavo account. Let op!: je kunt enkel euro's overmaken vanaf een bankrekening die op naam staat van: Jouw Naam (zoals je je hebt aangemeld en hebt geidentificeert bij je account)

 • Koop de valuta van de toekomst. Zodra jouw storting is ontvangen, kun je direct digitale valuta kopen. Je kunt je tegoed op ieder gewenst moment omwisselen voor euro's en opnemen naar je bankrekening. Dit is dezelfde rekening als waarvan je je tegoed hebt aangevuld in de eerste stap.

 • Bitvavo tegoed storten

  In ons voorbeeld gaan we €100,- storten vanuit je bankrekening naar je Bitvavo tegoed. Let niet op het saldo wat er nu in onderstaand plaatje staat. Dat komt omdat het een screenshot betreft van een reeds bestaand account. 

  Bitvavo tegoed 100 euro storten

  Nadat je op [doorgaan] geklikt hebt zie je in een overzichtje welk bedrag je gaat overmaken en wat de transactiekosten hiervoor zijn. In dit voorbeeld gaan we betalen met een iDeal betaling dus zijn er geen transactiekosten. Vervolgens kies je jouw bank en kies je op [doorgaan].

  Let op; Het ontvangen bedrag wordt automatisch omgewisseld voor tegoed, hetgeen wordt toegevoegd aan je Bitvavo account. Je kunt enkel euro's overmaken vanaf een bankrekening die op jouw naam staat. Staat jouw bank er niet bij dan dien je te kiezen voor een SEPA overboeking vanuit je eigen bank. 

  Bitvavo tegoed 100 euro storten kies je bank

  Nadat je de iDeal betaling (of overboeking) hebt afgerond in je eigen online bank omgeving, waarbij je uiteraard zelf dient in te loggen om de betaling uit te kunnen voeren, kom je op een eindscherm uit die de succesvolle betaling bevestigd.

  Bitvavo betaling afgerond

  Nu kom je weer terug in je Bitvavo dashboard waarbij je zult zien dat je tegoed is opgewaardeerd met het bedrag wat je gekozen hebt, in dit geval zal dat €100,- zijn. (Het saldo in bovenstaand voorbeeld-plaatje is niet relevant voor dit voorbeeld omdat er al een tegoed op stond.)

  Nu ben je klaar om je eerste digitale munten te kunnen kopen. In dit voorbeeld zullen we voor 100 euro Bitcoins gaan kopen.


  Hoe koop je Bitcoins: Stap 3 > Koop Bitcoin met euro's van je tegoed

  Hoe koop je Bitcoins van je tegoed? We gaan het je precies uitleggen.

  Vanuit je dashboard zie je onder het saldo en grafiek blok de lijst van beschikbare digitale munten die je kunt kopen bij Bitvavo. Let niet op de doorgestreepte delen. Dit voorbeeld is gemaakt vanuit een bestaand actief account. 

  Als je Bitcoin wilt aanschaffen vanuit je tegoed dan zoek je in de lijst van digitale munten de Bitcoin op. In dit voorbeeld staat deze bovenaan. Klik op de balk van de Bitcoin en dan kom je uit in een nieuw scherm.

  Overzicht digitale munten in je Bitvavo dashboard

  Je bent nu in het scherm van de Bitcoin munt. Daar zie je onderstaand blok met een [kopen] en [verkopen] knop. We gaan in dit geval Bitcoins kopen. Vul in het vak met het euro teken 100 in, precies zoals in de afbeelding te zien is. Direct zie je daaronder hoeveel Bitcoin je daarvoor terugkrijgt. Dit getal kan met de seconde veranderen, omdat je de Bitcoin koopt tegen de prijs die op dat moment dat je klikt, de actuele prijs op de markt is.

  Zodra je op de [kopen] knop klikt dan wordt de transactie doorgezet en dan koop je op dat moment dus Bitcoins voor 100 euro. Dit proces gaat heel snel, en je zult binnen seconden zien dat je nu Bitcoins hebt in je Bitvavo account.

  Voor 100 euro Bitcoin kopen

  Nadat je de 100 euro hebt omgewisseld voor Bitcoins, zie je dit direct in de account dashboard terug.

  100 euro aan Bitcoin kopen

  Gefeliciteerd! Hebt je eerste Bitcoins gekocht. De waarde achter de hoeveelheid varieert continue, omdat daar de actuele waarde wordt weergegeven van de markt op dat moment. In dit voorbeeld heb je dus 0.00238 Bitcoins gekocht. Dit is dus de hoeveelheid Bitcoins die nu in jouw bezit is. Daar kun je mee doen wat je wilt. Je kunt het laten staan, en wachten tot de koers gaat stijgen om het vervolgens weer te verkopen tegen euro's. 

  Stel nou dat de Bitcoin 10% in waarde stijgt, dan zal er dus achter de hoeveelheid een bedrag van €110,- euro staan. Als je op dat moment je Bitcoins weer inwisselt voor euro's dan heb je dus €10,- verdient. Je tegoed zal dan ook €110,- euro bedragen. Dit tegoed kun je vervolgens weer opnemen en terug laten storten op je eigen bankrekening.

  Welkomstbonus

  €10.000 gratis handelen bij Bitvavo

  Meld je aan voor een gratis account op Bitvavo en koop de eerste €10.000,- in cryptocurrency zonder transactiekosten.