Digitale portemonnee

Digitale portemonnee Bitcoin

Digitaal geld moet in een digitale portemonnee

Om digitale munten te kunnen bewaren, of eigenlijk op te kunnen slaan, heb je een digitale portemonnee nodig.
Een digitale portemonnee nomen we in de bitcoin wereld een wallet.

Wallet = digitale portemonnee

Een wallet is dus een plek om je digitale geld, je cryptocurrencies, op te slaan. Eigenlijk gewoon je online portemonnee. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde core wallets en multi wallets. Dit zijn online wallets.

Maar ook offline kun je je digitale munten bewaren. Dan hebben we t over een offline-wallet, waarbij je je Bitcoins dus op je eigen pc of laptop bewaard.
Op een smartphone heet het een mobile wallet.
En dan hebben we ook nog de hardware wallet, een stukje hardware waar je je digitale munten op op kunt slaan.

Digitale portemonnee adres

Elke wallet heeft een adres.  Een wallet-adres is een digitale unieke code bestaande uit cijfers en letters en zijn per coin soort opgebouwd uit 26-35 alfanumerieke tekens.

Enkele voorbeelden van crypto-adressen zijn (alleen voor de beeldvorming van wat je kan verwachten als je t ziet:)

Bitcoin (BTC) adres: 3D7fbQPbUAVawK2fonHy71XJA55W54PKub
Ethereum (ETH) adres: 0x043865362abc7633599c75a5e5a111af8fe0aa29
Ripple (XRP) adres: rp123ueGwZTCu5ADoFMGHxE7sBUSKiwnBc

Digitale portemonnee Wallet


Soorten wallets

Even alle wallets op een rijtje voor de duidelijkheid, je hebt dus

  1. Online core wallet (web wallet)
  2. Online multi wallet (web wallet)
  3. Desktop wallet (op je laptop/pc, offline/online wallet)
  4. Hardware wallet (offline)
  5. Mobile wallet (op je smartphone, online)

1. Core wallet (web wallet, online)

Een core wallet is bedoeld om één type cryptocurrency in op te slaan, of wel een “dedicated wallet”. Als je een core wallet hebt voor Bitcoins dan kun je hier dus alleen maar BTC in op slaan. Stuur je hier per ongeluk Ethereum ETH of Litecoin LTC naar toe, dan komt deze transactie niet aan en ben je je geld kwijt! Een core wallet is dus voor 1 soort munt. Een core wallet wordt vaak bij de crypto exchange zelf al aangemaakt zodra je daar een soort munt koopt.

Dan heb je dus voor elke soort munt een apart wallet adres waar je dezelfde soort coins op kunt storten of vanaf kunt halen. 

Bij Bitvavo krijg je bij elke munt die je hebt een eigen core wallet met zijn eigen unieke wallet-adres. De afbeelding hieronder laat zien wat het adres is van Bitcoin bij de Bitvavo exchange. Als je Bitcoins van elders wilt laten storten naar je eigen wallet bij Bitvavo dan heb je dit adres nodig.

Voorbeeld Bitcoin adres wallet

Alle Bitcoin Brokers bieden je een online wallet aan zodra je digitale munten koopt via die exchange. De beste Bitcoin Brokers vind je op onze speciale review pagina.

2. Multi wallet (web wallet, online)

Een multi-wallet is een wallet die, de naam zegt het al, geschikt is voor meerdere cryptocurrencies. Voorbeelden van veelgebruikte online multi-wallet’s zijn Coinomi en Trust wallet. Dit is een mooie uitkomst voor bijvoorbeeld dagelijkse betalingen en handelen via decentralized exchanges zoals Binance. 

Welkomstbonus

€10.000,- gratis handelen bij Bitvavo

Inclusief wallet voor elke soort munt die je koopt

Meld je aan voor een gratis account op Bitvavo en koop de eerste €10.000,- in cryptocurrency zonder transactiekosten.

3. Desktop wallet (op je laptop / pc, offline/online)

Voor elke soort coin die je koopt, kun je een digitale portemonnee of wallet downloaden en op je eigen computer installeren. De wallet is vaak op de website van de betreffende coin te vinden. Meestal zijn er Windows, Mac en portable wallets te downloaden.

Je eigen wallet heeft een eigen uniek adres waar je jouw saldo van coins heen kunt sturen. Zodoende bewaar je jouw coins dus op je eigen computer. Het grote gevaar van een desktop wallet is dat als jouw harde schijf crasht, of je laptop/pc wordt gestolen, dat je dan niet meer bij je wallet kunt komen. Of als je het wachtwoord bent vergeten van de wallet, dan heb je ook een probleem. 

Bij elke wallet die je aanmaakt is er een geheime sleutel. Die kan jouw wallet altijd weer unlocken. Bij het aanmaken van een nieuwe wallet is het uiterst belangrijk om je geheime sleutel op te slaan. Deze sleutel ontvang je eenmalig na het aanmaken van een nieuwe crypto wallet. Dit is vaak een sleutel die bestaat uit 12 woorden, met deze 12 woorden kan jij later je wallet weer terug vinden en inladen. Ben je deze 12 woorden kwijt en heb je geen toegang meer tot de wallet? Dan ben je alles wat op deze wallet staat kwijt.

Als je handelt op een beurs, dan moet je eerst de coins (of een gedeelte daarvan) transferen naar de beurs alwaar je de coins kunt verhandelen voor andere coins. Deze andere coins kun je dan weer terugsturen naar je wallet van die coin-soort.

Een voorbeeld van een desktop wallet is die van Multibit. Dit is een oud voorbeeld maar het geeft een idee hoe het werkt. Je werkt vanuit een programma op je computer, wat er in (de oude windows XP versie in dit voorbeeld) zo uit ziet:

desktop wallet

Bovenstaand voorbeeld is echt heel oud. Je ziet de prijs van Bitcoin van ongeveer 650 euro per Bitcoin. Maar t gaat om het idee.

4. Hardware wallet (offline)

Wat een stuk veiliger is, is het gebruik van een offline of zogenaamde hardware wallet. Bekende voorbeelden van een hardware wallet zijn de Nano Ledger & Trezor. Dit zijn eigenlijk USB drives waar je je cryptocurrency op opslaat. Zodra je deze hardware wallet loskoppelt van het internet staat je crypto dus offline en kan er niemand bij. Hardware wallets zijn raadzaam om te gebruiken voor bijvoorbeeld het opslaan van altcoins die je langer wilt vast houden omdat je gelooft in het project en hier een ‘groot’ bedrag in het geïnvesteerd.

Ledger Hardware Wallet

5. Mobile wallet (op je smartphone, online)

Na een hardware wallet is een mobile wallet de beste optie tussen veiligheid en gebruiksgemak.Bij mobiele bitcoin wallets, ook wel smartphone wallets genoemd, zijn je bitcoins altijd weer te herstellen mochten deze diensten verdwijnen om welke reden dan ook.
Dit kan aan de hand van de recovery seed, de 12 woorden die je opschrijft op het moment dat je de wallet gaat inrichten.

Mobile wallet

Voorbeelden van een mobiel wallet zijn:

BLOX
Blox is de nieuwe mobiele crypto app van BTC Direct, een groot en populair crypto platform van Nederland.

Wil je op een snelle en makkelijke manier crypto kopen en bewaren, dan is de mobiele bitcoin wallet van BLOX een aanrader. In de BLOX app bewaar je je aangekochte crypto’s in de BLOX safe, wat je kunt zien als een soort wallet.
Je stort simpelweg euro’s via iDeal, bankoverschrijving of credit card, en hiermee koop je je crypto’s aan en bewaar je in je mobile wallet.

BreadWallet

BreadWallet is een van de meest gebruikte mobiele bitcoin wallets, beschikbaar voor iOS en Android.
De code achter de wallet is Open Source.
Je private keys worden niet op een server opgeslagen, dus daar kan niemand bij en je kunt altijd weer bij je bitcoins.

MyCelium
MyCelium is te gebruiken in combinatie met hardware wallets als de Ledger Nano S, Trezor, of KeepKey.
MyCelium is beschikbaar voor iOS en Android en is eenvoudig te backuppen.
In de bitcoin community wordt de MyCelium ook wel de “Rolls Royce” onder de bitcoin wallets genoemd, en dat is niet voor niets. Door je MyCelium app met je vingerafdruk te beveiligen ben je er zeker van dat niemand bij je bitcoins kan komen.

Welkomstbonus

€10.000,- gratis handelen bij Bitvavo

Inclusief wallet voor elke soort munt die je koopt

Meld je aan voor een gratis account op Bitvavo en koop de eerste €10.000,- in cryptocurrency zonder transactiekosten.